Gastheren en Gastvrouwen van het Landschap in het Geopark
De gastheren en vrouwen bevinden zich door heel het Geopark. Door de cursus zijn de deelnemende ondernemers in staat om hun gasten (meer) te vertellen over de ontstaanswijze van het gebied, het cultureel erfgoed en hen te wijzen op de bijzondere pareltjes met bijbehorende verhalen. Hiermee bieden de ondernemers een extra service, wat het verblijf van de gasten zal verrijken en waarmee ze de gasten verleiden om langer in het gebied van Geopark Peelhorst en Maasvallei te verblijven of terug te komen. De ondernemer wordt door het programma een trotse ambassadeur en gastheer van Geopark Peelhorst en Maasvallei. Ontdek hier alle gastheren- en vrouwen van het Landschap in het Geopark!
Twan van Bakel Vakantiepark Zevenbergen
Heesch
Vakantiepark Zevenbergen bestaat uit een kleinschalig bosrijk vakantiepark met 21 bungalows. Het vakantiepark heeft heel veel “huisdieren”, wel meer dan 100. Een unieke beleving voor gezinnen met jonge kinderen alsook de iets oudere gast, die van rust houden.Vandaar ons motto: Natuur, Mens en Dier genieten doe je Hier.Ga je op bezoek bij Vakantiepark Zevenbergen dan zal er documentatie in de bungalows aanwezig zijn met betrekking tot het Geopark.
Flyers en routes in relatie tot het Geopark zijn af te halen bij de receptie.
And last but not least: de belangrijkste! Bij de check in zal onze Brabantse gastvrijheid de boventoon voeren. Hier trachten wij de gasten te bevragen en te bedienen op hun wensen. Daar waar nodig zullen wij het geopark op en top promoten.
Favoriete plek binnen het Geopark:
De Berg en Breuk te Bedaf, Uden en het Perceel van Boer Henk Kerkers te Deurne.
Karin Nijssen B&B bij Kaat
Liessel
Al sinds haar jeugd droomde Karin ervan om haar eigen hotel te hebben. Het was dan ook niet vreemd dat zij ervoor koos om de opleiding Hotelmanagement te gaan doen, en daarna ging werken in de hotellerie. Na vele jaren in een luxe hotel te hebben gewerkt, waar ze alle kneepjes van het vak leerde, kon in 2020 eindelijk haar droom (een eigen Bed & Breakfast met 5 kamers) werkelijkheid worden.
In een werkgroep samen met 3 andere Gastheren-in-spe uit Deurne hebben wij een gaaf arrangement uitgewerkt, “Ontdek de Peelrandbreuk langs de randen van de Deurnese- en Mariapeel” waarbij gasten enkele dagen kunnen verblijven in B&B bij Kaat en waarbij ze een fietstocht kunnen maken langs de randen van de Peelrandbreuk in de omgeving van Liessel. Onderweg komen ze verschillende bezienswaardigheden tegen, die worden beschreven in de brochure. Bij sommige plekken is het de moeite waard om even af te stappen en de omgeving verder te voet te ontdekken.
Favoriete plek binnen het Geopark:
Ik heb nog maar een fractie van het park gezien, en vind bijvoorbeeld de omgeving van Griendtsveen erg mooi, wat ook dichtbij mijn B&B is. Daar zie je duidelijk dat het landschap is ingericht voor het turf steken, ook een gevolg is van de Peelrandbreuk.
Walter Pepers De Mastworp
Uden
Walter Pepers, ik ben al sinds 1999 eigenaar van De Mastworp, een buitensportbedrijf met een klimpark en een uitgebreide fietsverhuur in Uden. Ik kon geen werk vinden in mijn studierichting (Milieukunde) dus ik ben van mijn hobby (rotskimmen en mountainbiken) mijn werk gaan maken.
Hoe ben je in aanraking gekomen met de cursus gastheer-vrouw van het Landschap in het Geopark?
Via IVN omdat ik ook al gastheer ben van Natuurgebied De Maashorst.
Kan je iets uitleggen over het arrangement dat je hebt verzonnen met het groepje andere ondernemers?
Een fietstocht tussen een aantal ondernemers die ook gelegen zijn in de buurt van de breukband of bij een van de zichtbare kenmerken hiervan. We hebben gekozen voor een fietstocht, omdat hiermee een grotere afstand afgelegd kan worden en op die tussen locaties zijn vaak kleinere wandelingen naar de bijzonderheden.
Hoe laat je, je gasten binnen jouw onderneming het Geopark beleven?
We hebben een grote brok ijzeroer hier voor de deur laten plaatsen om het verhaal van het bruine water kracht bij te zetten.Dit komt uit het park van Melle uit Uden, hier loopt de breuk van Melle.n Het bruine water is kwelwater wat omhoog komt en ijzer opneemt en aan de oppervlakte reageert met zuurstof en “roest.” UIteraard hebben we ook diverse routes met route informatie en geef ik graag wat mondelinge info aan wandelaars die vanaf hier vertrekken.
Wat is je favoriete plek binnen het Geopark en waarom?
De knuppelbrug en het Annabosje omdat hier de breuk het beste zichtbaar is
Cindy Jacobs Op Krachtstroom
Sevenum
Ik ben Cindy Jacobs, opgegroeid in de buurt van de Peelrandbreuk in Ledeacker en sinds 7 jaar woon ik in Sevenum. Bij mijn bedrijf Krachtstroom kan iedereen terecht die wil werken aan persoonlijke ontwikkeling. Via coachsessies, inspiratiewandelingen of coaching met inzet van paarden.Ik vind het leuk om de natuur in te zetten bij coachgesprekken en wandelingen. Ik neem mijn ‘gasten’ dus graag mee naar mooie plekken in het Geopark voor een goed gesprek of voor het beleven van het landschap (grenzen ontdekken, inspiratie opdoen en nieuwe paden bewandelen).
Favoriete plek binnen het Geopark:
Ik vind vooral de plaatsen mooi waar veel verschillende soorten landschap bij elkaar komen, met hoogteverschillen, zandverstuivingen en oude bomen. Bijvoorbeeld de Bedafse Bergen, de Staatsbossen in Sint Anthonis en de Schadijker bossen.
Natuurpoort Nederheide ligt midden in de Stippelberg, een van de mooiste natuurgebieden van de Peel met een oppervlakte van wel 1000 hectare. Naast schitterende uitgestrekte bossen vindt je hier een variatie aan poelen, zandverstuivingen, heide en statige lanen. Binnen is een tentoonstelling over de Peelrandbreuk en informatie over routes en bezienswaardigheden.
Dick van der Star Natuur- en Educatiecentrum de Ossenbeemd
Deurne
De Peelrandbreuk loopt letterlijk op een paar honderd meter van de Ossenbeemd. Je wilt je bezoekers kennis laten maken met dit bijzondere fenomeen en daarvoor is het wel heel plezierig om je daar zelf ook goed in te kunnen verdiepen.In het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd vinden bezoekers op een expositiewand heel veel informatie over het Geopark , c.q. de Peelrandbreuk. Tevens wordt een film vertoond over de breuk enzijn een aantal lakprofielen (bodemafdrukken) van de breuk te bewonderen. In een aantal vitrines zijn bijzondere vondsten tentoongesteld, die te maken hebben met de breuk, zoals 17e eeuwse kannenbuizen, ijzeroer, e.d.
Buiten in het park van de Ossenbeemd kunnen bezoekers (volwassenen en kinderen) het Geopark/Peelrandbreuk-spel spelen (“Wat hoort bij wat”) of spelen met water, zoals bij de interactieve grondwaterpeilmeter.
Vanuit de Ossenbeemd zijn enkele wandelroutes en een fietsroute over de Peelrandbreuk uitgezet.
Favoriete plek binnen het Geopark: Het Kasteeldomein in Deurne: het Groot Kasteel met Dinghuis en Kasteelpark, het Klein Kasteel, de Watermolen: de ligging van dit domein houdt rechtstreeks verband met de ligging van de peelrandbreuk.
Jeanne Verhagen Op reis met Jeanne
Venhorst
Jeanne Verhagen -van der Aa van Vakantiehuizen Verhagen gevestigd te Venhorst. Verder heb ik veel ervaring met het organiseren van reizen in binnen- en buitenland. Jeanne biedt arrangementen aan samen met mijn Boekelse collega’s Ton en Geert. Favoriete plek binnen het Geopark: Boekel.
Conny Heldens VVV Deurne
Deurne
Wij zijn de VVV in Deurne. Namens de VVV hebben 2 van onze gidsen, Jan van Lierop en Frans Bierings, deelgenomen aan de training Gastheren van het Geopark. Zij gaan de opgedane kennis delen met de rest van het VVV-team, zodat we als organisatie beter geïnformeerd zijn over de bijzonderheden van de Peelrandbreuk. Wij verwijzen naar locaties waar iets te zien is over de breuklijn zoals De Ossenbeemd, het Vlierpark met kunstwerk en Bijzonder Brabants.
Tevens beschikken we over 2 wandelroutes en een fietsroute over de Peelrandbreuk met wetenswaardigheden onderweg.
Favoriete plek binnen het Geopark:
Kasteeldomein Haageind waar ook de Ossenbeemd is gelegen. Daar kun je op diverse plekken meer te weten komen over de breuk en diverse zichtbare elementen aanwezig zijn.
Chris Bosch, Chris Bosch Management
Leudal
Mijn naam is Chris Bosch, ben 63 jaar en werk sinds twee jaar zelfstandig. Hiertoe heb ik mijn bedrijf Chris Bosch Management en advies opgericht.Veel ondernemers binnen het gebied laten bewoners en bezoekers het gebied al beleven door bijvoorbeeld hun bedrijfsactiviteit of de door hen aangeboden arrangementen. Ik wil met mijn bedrijf ondernemers daarbij graag helpen.
Favoriete plek binnen het Geopark: Meinweg nabij Herkenbosch. In het laatste decennium van de vorige eeuw werd onder andere Herkenbosch en omgeving getroffen door een aardbeving, veroorzaakt door de in de ondergrond aanwezige breuken, in het bijzonder de Peelrandbreuk. Je weet van die ondergrond, maar dat realiseer je je normaal gesproken niet als je door de prachtige natuur en omgeving van De Meinweg loopt. En dat laatste is misschien maar goed ook; geniet – met volle teugen!- van dit prachtige Nationaal Park!
Chris de Bruin, Minicamping Driehuis
Reek
Bij ons kan je kamperen op de boerderij Minicamping Driehuis in Reek. Het is een familie camping voor jong en oud.
Beleven staat centraal. Op onze camping mag iedereen meehelpen als ik mijn beesten ga voeren. Hoe klein mijn veestapel nu ook is, ze slaat een brug tussen mens en dier, boer en burger. Het brengt gezelligheid en de kinderen kunnen daarna weer heerlijk verder spelen op het erf.
Met alle nieuwe gastheren van het Geopark in de nieuwe Maashorst gemeente willen we een fietsroute ontwikkelen met daaraan gekoppeld Ommetjes om de Geo fenomenen te ontdekken.
Favoriete plek binnen het Geopark:De Reekse Bossen, ‘De Groene Schakel’ tussen 3 natuurgebieden De Maashorst, Keent en de Verborgen Raamvallei.
Pieter en Carla Jacobs bezoekerscentrum Steltenberg
Volkel
In onze omgeving zijn veel kenmerken van de peelrandbreuk aanwezig, en dat willen wij onze gasten graag laten beleven. Bezoekerscentrum Steltenberg ligt aan de rand van het ” nog in ontwikkeling zijnde” gebied de De Maashorst. Wij nemen gasten graag mee in het veld om hen met de fiets de omgeving en kenmerken te laten zien. En daarnaast kunnen we gasten in bepaalde periode meenemen naar een tentoonstelling over verschillende waarnemingen of vondsten.
Favoriete plek binnen het Geopark: de Houtvennen in de gemeente Uden zoals Mellepark, Sint Anna bos en het kladde pad in de gemeente Landerd
Ton Visschers, B&B de Visschershoeve
Schaijk
Ik ben Ton Visschers, sinds 3 jaar eigenaar van luxe groepsaccommodatie Visschershoeve in het mooie Schaijk. Ik ben al lang geïnteresseerd in oa. geologie, ik heb in mijn vorige baan veel gereisd met geologen door geheel Europaen zo is mijn belangstelling daarvoor ontstaan, en zo ook voor de peelrandbreuk. Mijn bedrijf Visschershoeve, grenst aan de Maashorst/peelrandbreuk, ik maak met gasten, als men belangstelling heeft, graag een wandel/fietstocht door de omgeving en geef daarbij uitleg, ook ligt er in mijn bedrijf info hierover.
Favoriete plek binnen het Geopark: het Sint Annabosje, niet ver van hier en de breuk is mijn inziens nergens zo mooi te duiden.
Ans Hoeijmakers, Akkies Tuin
Melderslo
Mijn naam is Ans Hoeijmakers. Ik ben imker, fruitteler en kruidenkweker. Samen met mijn partner Henk hebben we onze imkerij: Akkie’s Tuin. In onze tuin hebben we bijenvolken, we kweken fruit en kruiden. Hiervan maken we producten voor de verkoop, o.a. honing en jam. Ons bedrijf is gevestigd in Melderslo op de Vlasvenstraat 50. www.akkiestuin.nl
De grond waarop we leven is heel belangrijk, voor mens en dier. Het heeft invloed op alles wat we kweken. Hiervan leven onze bijen. Ik vind het belangrijk om mensen die bij ons op het bedrijf komen hierover te vertellen. Daarom heb ik deze cursus gevolgd, het geeft mij meer informatie om dit duidelijk te maken aan mijn gasten.
Door het geven van informatie over het gebied laten we onze gasten het Geopark beleven. Om te beginnen bij onze eigen tuin met onze bijen en planten. Van hier uit kan ik de stap maken naar het hele gebied, het Geopark
Een favoriete plek binnen het Geopark is één van onze percelen waar we bijen hebben staan. Alleen maar bomen, struiken, bloemen en kasten met bijen.
Waarom: rust en natuur.
Joep Manders, Charme camping Hartje Groen & Resort Holenberg
Maashorst
Charme camping Hartje Groen & Resort Holenberg liggen midden in de Maashorst. Onze gasten logeren en kamperen midden in de uitgestrekte natuur. Op ons terrein bevindt zich één van de grootste vlinderidylles van Nederland. Optimaal genieten van rust & ruimte. Op de kampeerplaatsen en in de logeer accommodaties ervaar je de natuur van heel dichtbij. Cabin ANNA op Holenberg Resort kun je zelfs helemaal openschuiven zodat je onder de sterrenhemel slaapt. Dit unieke concept heeft internationale design’- en innovatieprijzen gewonnen, waaronder het beste ‘hotel’ concept en is zelfs door The Guardian uitgroepen tot ‘10 of the best eco-friendly places to stay in Europe.
Onze gasten komen voor een beleving midden in de natuur van de prachtige Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant en onderdeel van Geopark Peelhorst & Maasvallei i.o. We dompelen hen onder in de natuur en cultuurhistorie van deze prachtige streek middels een scala aan excursies en tochten met IVN gidsen. Vanzelfsprekend wil je dan als gastheer je gasten goed kunnen informeren over de omgeving, flora en fauna, natuur en cultuur en de historie. Omdat ik na het volgen van de cursus gastheer van het landschap over de Maashorst al heel enthousiast over de vorm en inhoud was, heb ik mij ook aangemeld voor de cursus gastheer van het landschap over de Peelhorst & Maasvallei.
We hebben een breed aanbod aan mogelijkheden om het Geopark te beleven. Onze gasten kunnen kiezen uit meer dan 20 fiets- en wandelroutes die wij zelf op thema hebben samengesteld om het natuurgebied heel goed te leren kennen. Daarnaast bieden wij met partners een heel divers natuurbelevingsprogramma aan met onder andere wisentensafari met ranger, fiets-, wandel- en MTB tochten met gids, een vleermuizenexcursie, huifkartocht, bosbaden, geocachen, en een sterrensafari met een sterrenkundige.
De uitgestrektheid van het gebied waardoor je echt kunt dwalen door de natuur maakt het voor mij een heel bijzondere streek om zelf in te wonen en werken en de pracht en het unieke ervan met gasten te delen.
Theo Zegers, bestuurslid Stichting Loobeek
Merselo
Mijn naam is Theo Zegers, bestuurslid van de Stichting Loobeek. Onze Stichting ontplooit haar activiteiten in het heringerichte dal van de Loobeek in Merselo (Venray). De informatie hierover vind je op onze website: www.loobeek-merselo.nl.
Onze activiteiten richten zich op een combinatie van de historie van het gebied, de landschappelijke en culturele kenmerken en natuureducatie. Daarbij spelen de schapenhouderij en de (historische) agrarische bedrijfsvoering een centrale rol.
In het gebied waar wij actief zijn komt op erg korte afstand een grote diversiteit aan landschappelijke elementen voor. Dat biedt mooie kansen om in wandelexcursies, met een lengte 1 tot 3 uren, een gevarieerd en leerzaam beeld van dit gebied op de voormalige grens van Peel en Maasdal te laten zien. Als gastheer van het Landschap kun je dit op juiste wijze en goed onderbouwd uitdragen.
Zoals aangegeven middels wandelexcursies waarbij historie, cultuur, natuur en landschap ruimschoots aan de orde komen. Daarnaast kan de bezoeker kennis maken met de werking van de werking van een volmolen, het nut en de inrichting van een boerenschans, en over enige tijd ook onze schaapskooi annex informatiecentrum bezoeken.
Mijn favoriete plek is vanzelfsprekend dit heringerichte deel van het Loobeekdal ten zuiden van Merselo (Haag-Weverslo). Daar komen geologie (Tegelenbreuk-Peelhorst), natuur, cultuur en historie op een afstand van enkele honderden meters bij elkaar.
Wiel Steegs, De Landschapsverteller: Peelverhalen op locatie.
Hegelsom
Als Limburgse Peellander voel ik me verbonden met de streek. De historie van het landschap, de rijke cultuurhistorie en de transformatie van hoogveengebied naar ontgonnen landbouwgrond, spreken mij enorm aan.
In de 40 jaar die ik als leraar werkte aan de land- en tuinbouwschool in Horst en voor stagebezoeken veel agrarische bedrijven bezocht in de regio, groeide mijn belangstelling voor het landschap van de Peel. Na mijn pensionering kreeg ik de tijd om deze belangstelling om te zetten in een mooie hobby als landschapsverteller. Toen ik hoorde van de cursus Gastheer van het landschap Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o., heb ik mij meteen aangemeld.
Met passie deel ik nu mijn kennis en hobby door het vertellen van Peelverhalen aan groepen die in de Peel verblijven, of er een mooi uitstapje beleven. Voor een overzicht van mijn activiteiten, veelal in samenwerking met plaatselijke horeca gelegenheden, klikt u op de foto hierboven. Behalve feitenverhalen over de Peelrandbreuk en de rijke historie, is dit gebied rijk aan volksverhalen die generaties lang werden doorverteld en soms ook werden opgeschreven. Als je deze volksverhalen gaat “afpellen”, sta je vaak versteld van de “kern van waarheid” die je er in kunt ontdekken. De “geheimen” die zo aan het licht komen, spreken tot ieders verbeelding. Ze dragen bij aan het in stand houden van de rijke cultuurhistorie van de Peel.
Mijn favoriete plek in het Geopark is natuurgebied de Paardekop, bij Ysselsteyn. Een bijzondere en historische plek, zowat op het hoogste deel van de Peelhorst. Hoogste punt op de kaart is 34,5 meter. Als we de uitkijktoren beklimmen, staan we nog zo’n 20 meter hoger, met een fantastisch uitzicht. Het heidegebied is erg geschikt om over een vroegere landbouw methode in de Peel, de z.g. Boekweit brand cultuur te vertellen. In de Peel werd Boekweit verbouwd in de as van het verbrande bovenlaagje van het veen. Boekweit werd “het graan van de armen” genoemd. Nu is Boekweit een glutenvrij “superfood”. Dit kunt u allemaal zelf proeven als u deelneemt aan een workshop “Peel Pizza” bakken met 100% Boekweitmeel, van bakker Ard Gerards uit Horst. De workshop, gecombineerd met het “boekweitverhaal” van De Landschapsverteller, Aan de Paardekop, is een mooi beleef arrangement voor groepen in het Geopark.
Will Thijssen, Openluchtmuseum de Locht
Melderslo
Hallo, ik ben Will Thijssen 73 jaar, na mijn werkzame leven als supermarkt manager heb ik mij als vrijwilliger aangemeld bij openluchtmuseum de Locht, daar ben ik nu hoofd van de afdeling ontvangst, horeca, kassa en museumwinkel vallen onder mijn verantwoordelijkheid, geef aansturing aan de rondleiders en suppoosten. Wij werken samen met de diverse afdelingen binnen ons museum, bij de Locht werken een 265 vrijwilligers, wij hebben geen betaalde krachten.
Door aan deze cursus mee te doen ben ik meer te weten gekomen over de Peelhorst Maasvallei, dit om onze gasten te kunnen vertellen over de eigenschappen van het Geo-park. Maar ook om diverse arrangementen te kunnen aanbieden en te vertellen over de prachtige omgeving waar openluchtmuseum de Locht deel van uitmaakt.
Mijn favoriete plek is het Schuitwater een oude maas-arm tussen Melderslo en Broekhuizen, waar bossen en heidevelden elkaar afwisselen. Geniet dan van de insecten vlinders planten vogels en de heerlijke rust.
Nathalie Martens en Janine van der Broek, Beleefboerderij
America
Wij zijn Nathalie Martens en Janine van der Broek, medewerkers van de Beleefboerderij op Center Parcs Het Meerdal te America.
Wij zijn gastvrouwen van het landschap geworden om voor ons zelf meer informatie te krijgen over de omgeving waarin we wonen en werken. Daarnaast voor de gasten die hier verblijven op het park. Wij kunnen ze nu vertellen over de omgeving en naar interessante plekken toe sturen die te maken hebben met het Geopark.
We staan open voor vragen van gasten en vertellen graag over de verschillende eigenschappen van het Geopark.
Daarnaast willen we binnenkort een spel met informatie over het Geopark ter beschikking stellen voor de gasten. Zij kunnen dit gratis spelen en is ook interessant voor kinderen.
Voor ons is er niet een favoriete plek binnen het Geopark, maar gaat het ons om de verschillende verschijnselen die in het landschap te vinden zijn. Deze zien en beleven maakt het verhaal over de Peelrandbreuk minder abstract.
Gerhard Obbink, B&B Heerlijck Gastvrij
De Mortel
Mijn naam is Gerhard Obbink. Wereldverbeteraar en Bruggenbouwer. Mijn levensmotto is: “Be the change you want to see in the world”. Ik geloof dat goed voor anderen en de wereld zorgen begint met goed voor jezelf zorgen. Goed voor jezelf zorgen begint met fysiek, emotioneel en geestelijk in balans zijn. Balans tussen lichaam en geest. In de praktijk betekent dit onder andere dat ik regelmatig sport én ook mediteer, gezond eet en mezelf op allerlei manieren blijf ontwikkelen. Onze Bed & Breakfast Heerlijck Gastvrij in De Mortel is een plek waarin Rianne en ik al onze passies en ervaringen samen laten komen. Een plek om even voor jezelf te (laten) zorgen.
Ik ben graag in de natuur. Enerzijds om de rust van de natuur te ervaren, anderzijds om ‘te leren’ van de natuur. Direct in de omgeving van onze B&B is De Peelrandbreuk duidelijk zichtbaar. Het is een verschijnsel dat steeds meer boeit naar mate je je er meer in verdiept. De Peelrandbreuk heeft een belangrijk invloed gehad op de ontwikkelingen van de Peel. Het historische verhaal leert mij dat we ook van deze historie kunnen leren en dat we echt op een andere manier met ons landschap moeten omgaan zodat onze kleinkinderen ook van het landschap kunnen genieten.
In de eerste helft van 2023 ga ik een arrangement opzetten wat de gasten direct erbij kunnen boeken als ze een verblijf boeken. In dat arrangement ga ik met de gasten de natuur in, naar de plekken waar de Peelrandbreuk zichtbaar is. Tijdens deze wandeling / fietstocht vertel ik het verhaal van de Peelrandbreuk. Het fijne is dat op zeer korte afstand van de B&B een diversiteit aan verschijnselen zichtbaar en voelbaar is.
Mijn favoriete plek in het Geopark vertel ik niet. Dat is een plekje op de Stippelberg wat voor mijn een ‘magische’ uitstraling heeft en ik ‘verborgen’ wil houden voor het grote publiek. Een andere plek waar ik graag wandel is langs de Esperloop op de Grotelsche Heide. De Esperloop is een laaglandbeek ten noorden van Bakel. De beek ontspringt in het brongebied Geneneind en komt uiteindelijk ten oosten van Grotel uit in de Snelle Loop en wordt voornamelijk gevoed door grondwater dat opwelt lang de Peelrandbreuk (wijstwater).
Karen Sepp-Bongers
Zeeland
Ik ben Karen Sepp-Bongers, samen met mijn Vader Piet Bongers werk ik op onze Boerderij Bongers-Sepp Vof in het plaatsje Zeeland. Ik ben 34 jaar en getrouwd met Robert Sepp. Sinds een paar jaar ben ik werkzaam op de boerderij en in de toekomst ga ik deze samen met mijn man overnemen.
Ik ben de cursus gastvrouw van het landschap gaan doen om meer te leren over breuken in de grond en het wijstverschijnsel. In onze percelen loopt een breuk, wij gaan op deze percelen natuur maken. Mijn vader en de generaties voor hem hebben hier hun boerderij gehad met eerst melkvee en daarna akkerbouw. Nu gaan mijn vader en ik deze percelen anders inrichten zodat hier een mooi stukje natuur ontstaat. Waar ruimte is voor waterberging en voor meer biodiversiteit.
Als de natuur straks is aangelegd komt er ook een wandelpad en wij zouden graag de mensen die hier door de natuur komen wandelen iets willen leren over het wijst verschijnsel. En misschien dat we in de toekomst nog andere dingen gaan doen op deze plek, zoals bijvoorbeeld rondleidingen geven.
Mijn favoriete plek binnen het Geopark is onze eigen grond aan de heihorst. Dit is de plek waar ik vroeger ging spelen en waar ik nu heen ga om lekker te wandelen. We zijn nu nog bezig met het aanleggen van de natuur maar elke keer dat er weer iets veranderd wordt het mooier en ik kan niet wachten tot we straks de bomen en struiken gepland hebben en het echt kunnen gaan zien groeien.
Jeanette
Evertsoord
Ik ben Jeannette en werkzaam in P.I. Ter Peel Evertsoord.
Ik ben gastvrouw van het landschap omdat ik hiervoor de mogelijkheid kreeg vanuit mijn werk en natuurlijk omdat ik heel gelukkig wordt van de Peel. Door meester Cruysberg van de zesde klas werden we enthousiast gemaakt. Hij nam ons mee, op de fiets, naar de Mariapeel en liet ons kennismaken met elk insect en heideplantje. Toen ik 20 jaar later weer hier naartoe terug verhuisde en kinderen kreeg, nam ik ze heel vaak mee naar dat stuk Peel. We speelden bij de schaapskooi, sprokkelde hout in de bolderkar voor de kachel van oma, maakten wandelingen, plukten blauwe bessen in de zomer en gingen picknicken met de hele familie op het veldje achter de schuur van de maatschap. De kinderen groeiden groot, mijn hernieuwde vrijheden groeiden met ze mee. Deze bracht ik fietsend en wandelend door in de Nederlandse natuur. Van kust naar grens, van het noorden naar het zuiden. Allemaal heel mooi.. Dat draag ik graag uit. Op kleine schaal, dat dan weer wel. Ik zou graag willen dat het gebied de rust behoud die het heeft op een motregenachtige maandagmorgen.
Iets meegeven over het bijzondere van dit gebied zonder het gebied verder te belasten. Nog zoekende naar de juiste vorm. Informatiebord over gebied en historie op het veldje voor de kerk. Streekproducten opnemen in menu en cadeauverpakkingen voor gasten en personeel van P.I. Zuidoost.
Mijn favoriete plek in het Geopark is de Mariapeel en de Groote Peel. Deze voelen voor mij als thuiskomen. De vrijheid en lichtheid van het oneindig lijkende landschap en de blijheid die ik daar voel, voel ik nergens anders. Net zo bijzonder als het landschap zelf.