Deze OPEN DAG wordt opgeluisterd met demonstraties Peel Pizza bakken door bakker Ard Gerards uit Horst. De demonstraties zijn om 11.00 uur, 13.00 uur en 14.00 uur. Tijdens deze demonstraties wordt er pizza gebakken met vroegere meelproducten zoals boekweit en spelt. De pizza’s worden gevuld met streekproducten uit de Peel. De PEEL PIZZA’S met alleen boekweit zijn glutenvrij. Pizzapunten zijn ter plaatse te koop.
De Peelwerkers van vroeger bakten boekweitkoeken. Dit was voor hun dagelijkse kost. Het was voor de arme bevolking van de Peel betaalbaar voedsel omdat het ter plaatse verbouwd kon worden op het veen. Boekweit is tegenwoordig een Superfood en een gezonde graanvervanger voor mensen met gluten-intolerantie.
Tijdens het bakken van de Peel Pizza’s geeft landschapsverteller Wiel Steegs een presentatie over de eeuwenoude landbouwmethode “Boekweit brandcultuur”, die het mogelijk maakte Boekweit te verbouwen op het veen. De Geologische breuken in het land van Peel en Maas zijn mede de oorzaak van het ontstaan van hoogveen in de Peel. Het verbouwen van boekweit in de vroegere Peel heeft dus een directe link met de geologische breuken die de Peelhorst gevormd hebben. In de presentaties wordt ook uitleg gegeven over de Peelrandbreuk en andere geologische breuken die de basis vormen van het op te richten Geopark Peelhorst en Maasvallei.
De OPEN DAG eindigt om 16.00 uur.