Lezing “Het barst hier van de breuken”

Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing “Het barst hier van de breuken”

31 oktober 2023-19:30 - 21:30

- Gratis

Lezing “Het barst hier van de breuken”

Jan Timmers – Cultuurhistoricus en onderzoeker

Jan Derks – Gastheer van het Landschap

 

Dinsdag 31 oktober 2023

Wapen van Wanroij, Kwikstraat 6, Wanroij

Organisatie: Wanrode’s Heem i.s.m. Heemschut Sint Huybert.

Bij vele inwoners in het Land van Cuijk is amper bekend dat er breuken dwars door het gebied lopen. De Peelrandbreuk, Tegelenbreuk en nog meer breuken vervullen een hoofdrol binnen het gebied Peelhorst en Maasvallei. Een uniek gebied van omgeving Mill/Uden in Noord-Brabant tot voorbij Venlo en Roermond in Limburg. Bewegingen in de aardkorst hebben geleid tot een breukenstelsel in de bodem en een landschap gevormd van horsten (hoog) en slenken (laag). Door alle aandacht de laatste jaren (mede door het initiatief Geopark en Maasvallei i.o.) is er steeds meer interesse ontstaan in dit geologisch verschijnsel.
Maar waar lopen die breuken nou precies? En wat voor effect heeft dat op het landschap? De breuken in de ondergrond hebben de inrichting en het gebruik van het landschap bepaald. Zoals watermolens, landgebruik, broekstenen en ijzerertswinning bij Sint Hubert, maar ook kastelen/verdedigingslinies en zelfs ook religie.

Kun je de breuk echt zien of is deze alleen maar verborgen onder de grond? En hoe zit dit nu met aardbevingen rond deze breuk?

Op dinsdag 31 oktober ben je van harte welkom op deze boeiende lezing over de breuken, waarin naast uitgebreide informatie over cultuurhistorische aspecten door Jan Timmers daarna ook nog specifiek ingegaan zal worden op de lokale verschijnselen rondom Wanroij en Sint Hubert.

Over de sprekers:
– Jan Timmers uit Gemert is Cultuurhistoricus en al jaren actief bezig met onderzoek. Dat begon met archeologie en genealogie, maar dat breide als snel uit naar tot alles wat te maken heeft met geschiedenis in en van het landschap: geologie, historische geografie, ontstaan van dorpen en de ontwikkeling van de boerderij.
– Jan Derks woont bij een breuk in Wanroij en kent in zijn (wijde) omgeving de gebiedskenmerken van de breuken. Sinds vorig jaar is hij vrijwillig ambassadeur/ Gastheer van het Landschap Geopark en Maasvallei i.o.

Vrije toegang. Inloop mogelijk vanaf 19.30 uur en we starten de lezing om 20.00 uur.

brongebied van de Raam nabij Wanroij

Gegevens

Datum:
31 oktober 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
Gratis

Organisator

Wanrode’s Heem ism Heemschut Sint Huybert

Locatie

Wapen van Wanroij
Kwikstraat 6
Wanroij, Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
31 oktober 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
Gratis

Organisator

Wanrode’s Heem ism Heemschut Sint Huybert

Locatie

Wapen van Wanroij
Kwikstraat 6
Wanroij, Nederland
+ Google Maps