Revennekes | Bernheze
De Revennekes is een aangelegd natuurterrein en ligt precies op de Peelrandbreuk. De breuklijn is niet direct te zien in het landschap maar is wel op andere wijze te herkennen.
Bijvoorbeeld aan de sloot langs het fietspad met het roestbruine water. Het water komt hier uit de bodem omhoog en bevat ijzer. Hoe is dat te verklaren?
Bij een breuklijn in de aarde kan het grondwater niet verder stromen, doordat een laag in de bodem er heel vast is en weinig water doorlaat. Daardoor wordt het naar de oppervlakte gestuwd en komt het in de sloot. In het water zit ijzeroxide, dat is aangemaakt door de samenwerking van een bacterie (Gallionella ferruginea) en een mineraal (Glauconiet). Vandaar de roestbruine kleur.
Er zijn nog meer aanwijzingen dat we hier de Peelrandbreuk zien. Kijk naar het grote verval bij de twee stuwen in de diepe waterloop. Of let op de karakteristieke boomsoorten en vochtminnende begroeiing die kenmerkend zijn voor dit relatief natte natuurgebiedje. Aan de overzijde van het fietspad ligt een houtwal met voornamelijk zachte berk die het hier goed doet. Deze boomsoort is kenmerkend voor wijstgronden.
Meer weten over aardbreuken, wijstgronden en kwelwater? Kijk op wijstgronden
Revennekes
Wandelpad, afslag Piet Geersdijk
Nistelrode