Landgoed de Berkt | Bernheze
In de 19e eeuw werd het landgoed De Berkt voornamelijk als jachtgebied gebruikt door de familie Van den Bogaerde die woonde op kasteel Heeswijk. Rond 1895 komt Franciscus de Laat als pachter op het landhuis De Berkt te wonen. Later wordt de familie De Laat eigenaar en in 1998 is De Berkt in het kader van de Natuurschoonwet opnieuw tot landgoed benoemd.
Het landgoed ligt op een dekzandrug, een wal van stuifzand. Er zijn nog eeuwenoude elementen te zien: historische gebouwen, een slotgracht, een oude hoogstamboomgaard, een sterrenbos, monumentale bomen en lanen. Een bijzondere meerwaarde voor dit natuurgebied vormt de aanwezigheid van aardbreuken ten oosten en westen van het landgoed. Op meerdere plaatsen komt ijzerrijk grondwater uit de bodem omhoog, wat is te herkennen aan het blauwe vlies van ijzeroxide aan het wateroppervlak. Dit verschijnsel is kenmerkend voor “wijst”, waarbij door aardbreuken (met kleilaag) grondwater naar de oppervlakte wordt gedrongen. Zeldzame plantensoorten in het gebied als pluimzegge en zwanenbloem en rijke bossoorten als mannetjesvaren, taxus en hulst duiden op dit wijstverschijnsel.
Bron: cultuurhistorische analyse door Monumentenhuis Brabant en flora en fauna onderzoek De Berkt door Nico Ettema
Opgesteld door IVN Bernheze: Bo Fiers-Swelheim, Jan Ruijs, Johan Melssen en Theo Brienen en redactioneel bewerkt door Twan van Lierop.
Landgoed De Berkt
Kasteellaan 1
5384 TH Heesch