Beekdal / Slabroek | Uden
Een levend ecosysteem
Slabroek is een uniek natuurgebied, vol verhalen en verrassingen. Een levend ecosysteem dat voortdurend verandert en groeit. Of je nu komt om vogels of vlinders te spotten, grote grazers te bewonderen of ontspannen te wandelen: je bent omringd door historie en natuur.
Boven op de breuken
Het landschap van Slabroek is voor een groot deel gevormd tijdens de laatste ijstijd. Smeltwater van hoger gelegen delen nam zand, grind en leem mee en sleet dalen uit. Zo ontstond een afwisselend reliëf met glooiingen, beekdalen en heuvels.
Slabroek ligt op en langs twee geologische breuken: de Hoevense Breuk en de Mellebreuk. Hoewel je de breuken niet direct ziet, zorgen ze voor bijzondere natuurverschijnselen, zoals het ijzerrijke kwelwater dat langs de breukzones omhoogkomt.
Natuurgebied vol leven
Het ijzerrijke kwelwater voedt moerassen en weilanden, waardoor het gebied een rijke groeiplaats is voor zeldzame planten en dieren. Bloemen zoals moeraskartelblad, pinksterbloem en grote wederik trekken vlinders aan zoals het oranjetipje, het icarusblauwtje en de kleine vuurvlinder. Langs de beek vind je elzenbroekbossen, terwijl er op de hoger gelegen hellingen vooral eiken- en essenbossen staan.
Taurossen en Exmoorpony’s helpen om de grote variatie aan planten in het natuurgebied te behouden. Deze grote grazers houden het landschap open, waardoor bloemen en kruiden de ruimte krijgen om te bloeien. Dit trekt insecten en vogels aan, zoals de grauwe klauwier en andere zangvogels. In de vochtige beekdalen leven daarnaast amfibieën zoals de kamsalamander, de heikikker en de zeldzame rugstreeppad.
Landschap met geschiedenis
Wat Slabroek extra bijzonder maakt, is dat het gebied tijdens de ruilverkaveling grotendeels onveranderd is gebleven. Terwijl omliggende landschappen werden vlak gemaakt, ontwaterd en ingericht voor landbouw, bleven in Slabroek de oorspronkelijke moerassen, natte hooilanden en glooiende akkers behouden. Daardoor heeft het gebied een bijna tijdloos karakter.
Verdroging en herstel
Slabroek had jarenlang te kampen met verdroging. Het grondwaterpeil zakte te ver, waardoor zeldzame flora en fauna bijna verdwenen. Vanaf 2010 zijn maatregelen genomen om het water vast te houden. Kleine stuwtjes en aangepaste sloten zorgden ervoor dat het grondwater steeg, waardoor zeldzame planten en dieren terugkeerden. In de natte delen van het natuurgebied vind je nu weer bloemen als de sterzegge, het moerasviooltje en zelfs veenmos.
Beekdal / Slabroek
Karlingerweg
5406 VR Uden