Wiel Steegs – De Landschapsverteller: Peelverhalen op locatie, Hegelsom
Als Limburgse Peellander voel ik me verbonden met de streek. De historie van het landschap, de rijke cultuurhistorie en de transformatie van hoogveengebied naar ontgonnen landbouwgrond, spreken mij enorm aan.
In de 40 jaar die ik als leraar werkte aan de land- en tuinbouwschool in Horst en voor stagebezoeken veel agrarische bedrijven bezocht in de regio, groeide mijn belangstelling voor het landschap van de Peel. Na mijn pensionering kreeg ik de tijd om deze belangstelling om te zetten in een mooie hobby als landschapsverteller. Toen ik hoorde van de cursus Gastheer van het landschap Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o., heb ik mij meteen aangemeld.
Met passie deel ik nu mijn kennis en hobby door het vertellen van Peelverhalen aan groepen die in de Peel verblijven, of er een mooi uitstapje beleven. Voor een overzicht van mijn activiteiten, veelal in samenwerking met plaatselijke horeca gelegenheden, klikt u op de foto hierboven. Behalve feitenverhalen over de Peelrandbreuk en de rijke historie, is dit gebied rijk aan volksverhalen die generaties lang werden doorverteld en soms ook werden opgeschreven. Als je deze volksverhalen gaat “afpellen”, sta je vaak versteld van de “kern van waarheid” die je er in kunt ontdekken. De “geheimen” die zo aan het licht komen, spreken tot ieders verbeelding. Ze dragen bij aan het in stand houden van de rijke cultuurhistorie van de Peel.
Mijn favoriete plek in het Geopark is natuurgebied de Paardekop, bij Ysselsteyn. Een bijzondere en historische plek, zowat op het hoogste deel van de Peelhorst. Hoogste punt op de kaart is 34,5 meter. Als we de uitkijktoren beklimmen, staan we nog zo’n 20 meter hoger, met een fantastisch uitzicht. Het heidegebied is erg geschikt om over een vroegere landbouw methode in de Peel, de z.g. Boekweit brand cultuur te vertellen. In de Peel werd Boekweit verbouwd in de as van het verbrande bovenlaagje van het veen. Boekweit werd “het graan van de armen” genoemd. Nu is Boekweit een glutenvrij “superfood”. Dit kunt u allemaal zelf proeven als u deelneemt aan een workshop “Peel Pizza” bakken met 100% Boekweitmeel, van bakker Ard Gerards uit Horst. De workshop, gecombineerd met het “boekweitverhaal” van De Landschapsverteller, Aan de Paardekop, is een mooi beleef arrangement voor groepen in het Geopark.