Webinar “Het Geopark Peelhorst en Maasvallei in 2035” trekt 105 toehoorders
Op 25 november heeft het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. een Webinar gehouden over hoe de Peelhorst en Maasvallei er in 2035 uit kan zien. Er zijn maar liefst 105 toehoorders geweest! De vragen die zijn gesteld en de antwoorden hierop zijn hier terug te lezen.
Het gebied van de Peelhorst en Maasvallei was en is nog steeds een bijzonder gebied. Ooit was de Peelhorst een zeer nat gebied met uitgebreide moerassen, veengebieden en wijstgronden. De breuken in de ondergrond hebben een groot effect gehad op de vorming van het landschap en de mens.
Door ingrepen van de mens is het gebied is sterk verdroogd. Helaas zijn veel van de natte natuurgebieden verdwenen. Maar wat als we de natuurlijke kenmerken van de breuken terugbrengen en benutten? In het webinar zijn er 4 sprekers ingegaan op de kansen die er zijn:
Ernest de Groot (bestuurder waterschap Aa en Maas) en Arnold Jansen (bestuurder waterschap Limburg) hebben ingezoomd op het weer de afgelopen 5 jaar en effecten op grond en oppervlaktewatersysteem. Ze hebben hun visie gedeeld hoe met onder andere de inzet van een klimaat onderlegger de Peelhorst kan veranderen in ‘ons’ IJsselmeer. Daarbij gaan ze ook in op projecten zoals wijstherstel en beekherstel. Lees hier de presentatie terug.
Piet Verdonschot (universiteit Wageningen en universiteit Amsterdam) gaf in zijn presentatie een systeemecologische blik op de Peelhorst in 2035. In zijn verhaal gaat hij onder andere in op het optimaal gebruikmaken van natuurlijke processen, landbouw met het circuleren op perceel niveau (de primaire en secundaire sloot) en een klimaat neutrale waterhuishouding op lokale schaal. Boeiend is ook zijn verhaal over de ‘platte buik’, oorzaak van droogte en wateroverlast op de Peelhorst. Lees hier de presentatie terug.
De laatste spreker van de avond, Ellen Weerman (Hogere Agrarische School Den Bosch) gaf haar kijk op de klimaatrobuuste landschappen in de Peelhorst in 2035. Welke vernatting scenario’s zijn er als we hydrologie bij de breuken benutten? Wat is de Lagenbenadering en hoe kunnen we dat gebruiken? Hoe ziet het gebied en de landbouw er mogelijk uit in 2035. Bijvoorbeeld de Natte teelten die natuur en landbouw verbinden….. Lees hier de presentatie terug.