Waarom is het water in dit gebied oranje?
Door de breuken in het gebied kan het grondwater niet weg. Het kan alleen omhoog. Dat opborrelende water noemen we kwel.
Een paar feitjes over kwelwater:
• Doordat het van diep komt, is kwelwater rijk aan ijzer. Zodra dat in aanraking komt met zuurstof, gaat het oxideren. Of simpeler gezegd: roesten. Dat geeft het water de typische roodbruine kleur. Dit typische, zwaar ijzerhoudende kwelwater langs de Peelrandbreuk noemen we ook wel wijst. Vandaar de naam ‘wijstgronden’.
• Vaak ligt op kwel een kleurrijk laagje dat op olie lijkt. Dit is het vlies van de ijzerbacterie. Hoe zie je nou dat het geen olie is? Ga er maar eens met je vinger doorheen. Als het olie is, verdwijnt de streep en vormt de olievlek weer één geheel. Is het kwel, dat blijf je de streep zien.
• Kwelwater is zuurstof- en voedselarm en heel schoon. In sommige gebieden bevat het kwel mineralen zoals kalk of carbonaat. Daar profiteren bijzondere soorten planten en dieren van. Elk stukje kwel heeft hierdoor een eigen biotoop. Hoe bijzonder is dat!
De waterhuishouding in de Peelhorst en Maasvallei is niet alleen bijzonder, maar ook waardevol. In de winter is het makkelijker om kwelwater te spotten. Trek je laarzen aan, doe een warme muts op en ga op avontuur in het Geopark. En misschien weet jij dat kwel te spotten!
(Op de foto zie je opborrelend kwelwater – fotograaf Twan Teunissen)