Vlinders spotten in het Geopark: Wat fladdert er voorbij?
Vlinders worden in veel culturen en religies gezien als een symbool voor verandering en kracht. Een vlinder om je heen zien fladderen, heeft iets magisch. We worden er blij van.
Er zijn drie soorten vlinders: dagvlinders, nachtvlinders en micro-vlinders. De dagvlinders zijn het bekendst, al hebben we er daar ‘maar’ 53 soorten van in Nederland. Van de nacht- en microvlinders hebben we maar liefst ruim 2300 soorten.
Wist jij dat elke vlindersoort een eigen ‘waardplant’ heeft? Dat is de plant waar de vlinder haar eitjes op legt. Uit die eitjes komen rupsen, en die rupsen verpoppen zich later tot een vlinder.
Ook in de herfst kun je in het Geopark vlinders spotten. Welke kom je zoal tegen? Een bekende is de dagpauwoog. Deze vlinder legt zijn eitjes op brandnetels. Wij vinden de brandnetel maar vervelend, maar de rupsen van de dagpauwoog vinden hem overheerlijk! Een minder bekende vlinder is de Lindepijlstaart. Dit is een nachtvlinder. Hij is eigenlijk net zo mooi als een dagvlinder. Kun jij raden op welke boom deze vlinder zijn eitjes graag legt?
Helaas gaat het slecht met de vlinders in ons land. Klimaatverandering (te droog of te nat), teveel stikstof en te weinig robuuste natuur maken dat de biodiversiteit achteruit gaat. Daar hebben veel vlindersoorten last van. De Vlinderstichting en verschillende vlinderwerkgroepen houden tellingen in het Geopark om te zien hoe het met de vlinders gaat.
Wil jij meer weten over vlinders? Bezoek dan de website van de Vlinderstichting
Foto: Jonathan Leeuwis