Let op; deze lezing is uitgesteld tot in het voorjaar i.v.m corona.
Lezing de Peelrandbreuk, flora en fauna door IVN Meijel
De heeft Peelrandbreuk heeft in de omgeving van Meijel invloed op het landschap, en daardoor ook op flora en fauna.
Op de hoger gelegen horst, het gedeelte dat oostelijk ligt van de lijn Roermond-Deurne, is door de breuk een omvangrijk hoogveengebied ontstaan. Hiervan is de Verheven Peel (Deurnese Peel en de Mariapeel en enkele kleine hoogveenrestanten) van over. Mede bepalend voor het ontstaan van het hoogveen is een waterondoorlatende laag in de ondergrond op de horst die op 10 tot 30 meter diepte ligt. Diezelfde laag zit in de slenk (de Centrale Slenk) circa 200 m dieper. Zoveel is de grond in de slenk gedaald en weer opgevuld sinds de afzetting van deze laag. Een hoogveen heeft een zeer specifieke flora en fauna die gebonden is aan voedselarme en zure omstandigheden.
Vanaf Meijel verder naar het oosten is de invloed van de Peelrandbreuk bij Meijel goed zichtbaar. Wijst, ijzerrijke grondwaterkwel aan de hoge zijde van de Peelrandbreuk, is hier niet aanwezig. Dit komt door vroegere geologische processen die door Maas en Rijn zijn veroorzaakt. Een oud stroomdal ligt nog ten oosten van Meijel en vormt een laagte waarin de kwel uit de hogere delen van het landschap terecht komt. Ingrepen die de mens in het landschap heeft gedaan, zoals het graven van de Helenavaart en het Afwateringskanaal op de horst precies evenwijdig aan de breuk, hebben invloed op grondwaterstromen en kwel in het gebied. Toch zijn er plaatsen waar deze ijzerrijke kwel tevoorschijn komt en op die plaatsen invloed heeft op de flora en fauna.
Truijenhof, Tomveld 2, Meijel
Toegang gratis. Koffie met iets lekkers tegen betaling.
Aanmelden: info@peelhorstenmaasvallei.nl
Max 20 deelnemers.
Het is mogelijk dat door wijzigingen van de coronaregels deze lezing niet door kan gaan. Controleer daarom vlak van tevoren deze website en van IVN Meijel (https://www.ivn.nl/afdeling/meijel)