Het Land van Peel en Maas: Het barst hier van de breuken!
Wist je dat de Peelrandbreuk onderdeel is van een groter ondergronds breukensysteem? De Peelrandbreuk en Tegelenbreuk zijn grote breuken onder de grond, maar er lopen nog veel meer parallelle- en zijbreuken. Het oppervlakte tussen de breuken beweegt in miljoenen jaren afwisselend omhoog en omlaag. Deze bewegingen en breuken lopen dwars door West-Europa. De breuken die in het Geopark gebied onder de grond liggen, zijn daarmee onderdeel van een systeem van vele duizenden kilometers aan breuken deels ondiep en vaak diep in de aardkorst.
Door de samenstelling van de bodemlagen in de ondergrond treden in Noord- en Midden-Limburg en in Oost-Brabant bijzondere fenomenen op. In 2022 werd de Landschapsbiografie Breuken in het land van Peel en Maas door Uitgeverij Matrijs uitgegeven. Dit rijk geïllustreerde boek laat de samenhang zien tussen breuken en de vorming van het landschap en de cultuurhistorie en ecologie. Van de lager gelegen Roerdalslenk in het westen via de Peelrand(hoofd)breuk, Peelhorst, Tegelenbreuk en de Venloslenk in het oosten.
Maar hoeveel breuken zijn er nu?
Alleen al in de negen gemeenten die het convenant voor samenwerking binnen het Geopark gebied mee ondertekenden, ligt er al voor meer dan 500 kilometer aan breuken. Soms in de diepere ondergrond, soms lopen de breuken en hun invloed tot dicht aan het oppervlakte en zijn de (effecten) van de breuken zichtbaar via hoogteverschil, wijst verschijnselen, in de aanwezige flora en fauna of landschapselementen.
Benieuwd naar hoeveel kilometer breuk jouw gemeente bezit? Kijk dan in de figuur hieronder.