Geoparkbordjes maken bijzondere plekken Peelhorst en Maasvallei zichtbaar.
Het allereerste markeringsbordje voor bijzondere plekken in het Geopark is afgelopen week overhandigd door wethouder Marinus Biemans van gemeente Deurne aan Boer Henk Kerkers van Bijzonder Brabants.
Het zichtbaar en beleefbaar maken van de bijzondere bodem en het effect op het landschap en leven in de streek is een van de doelstellingen van het Geopark. Een hele uitdaging, want datgene wat het gebied zo bijzonder maakt zit vaak juist ónder de grond.
Wethouder Biemans: “Boer Henk is een van de ondernemers die de peelrandbreuk echt als een kans zag. Met de realisatie van de ondergrondse waterval en de teelten aan de droge en natte zijde is de breuk en zijn hydrologische effecten echt een onderdeel van zijn tuin met bijzondere groenten. Dat het eerste bordje van het Geopark bij boer Henk is uitgereikt is een teken van erkenning hoe hij de breuk en zijn effecten benut en het bijzondere fenomeen zichtbaar maakt in zijn bedrijf!”
Steeds meer organisaties en ondernemers zien deze bijzondere waarden en bedenken unieke manieren om de breuken te beleven. Dit gaan we markeren met Geoparkbordjes die bezoekers wijzen op de bijzonderheid van deze plekken. Komend jaar worden de eerste 40 bordjes opgehangen op locaties waar het Geopark beleefd kan worden aan de hand van verhalen, tentoonstellingen, wandelingen etc.
De breuk bij Boer Henk
Boer Henk verbouwt en verkoopt bijzondere en soms vergeten groenten. De Peelrandbreuk loopt dwars door zijn groentetuin. Hij is een van de eerste ondernemers die het verhaal van de breuk uitdraagt en op indrukwekkende wijze zichtbaar heeft gemaakt. Op zijn erf laat een ondergrondse waterval (via een stalen damwand) het enorme verschil in grondwaterstanden zien van meer dan 3 meter aan beide zijden van de breuk. Bijzonder is ook, dat hier in mei 2019 een onderzoeksleuf van 15 meter lang en 2,5 meter diep is gegraven om de exacte plek van de Peelrandbreuk te lokaliseren. Deze ondergrondse bodem laat geologische verschijnselen zien uit het verleden tot wel meer dan 100.000 jaar terug. Een afdruk van deze ondergrondse bodem is op ware grootte te bewonderen. Rondom de zichtbare ondergrondse waterval is een informatief en educatief landschap aangelegd met beplanting, die kenmerkend is bij de Peelrandbreuk aan horst en slenk zijde. Door het jaar heen worden er verschillende rondleidingen, educatieve programma’s en uitstapjes georganiseerd. Lees hier wat er allemaal rondom de breuken te beleven valt bij Boer Henk.