10a. Verzetsmonument Griendtsveenseweg
Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan elf burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.
Het verzetsmonument in America (gemeente Horst aan de Maas, zie afbeelding) is opgericht ter nagedachtenis aan elf medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld. Zij maakten deel uit van de verzetsgroep ‘de zwarte plak’ uit de Peel. De naam van de verzetsgroep is afkomstig van boerderij ‘de zwarte plak’ waar vanuit het verzet werd georganiseerd en waar ook Engelse piloten en joden zaten ondergedoken (zie ook punt 13). De boerderij bevond zich vlakbij de spoorlijn Venlo-Eindhoven. De bezetter was vanuit het Ruhrgebied afhankelijk van deze spoorlijn voor zijn aanvoer van zwaar oorlogsmateriaal naar zijn frontleger medio augustus en september.
Op 5 september 1944 (dolle dinsdag) maakten Alfons de Bruin en Martin van de Einden deze spoorlijn onklaar. Tijdens deze daad werden ze op heterdaad betrapt door Duitse militairen die de beide verzetsstrijders ter plekke doodsloegen op de plaats waar zich het monument bevindt. Het monument vermeldt ook pastoor Vullings, die veel ontsnapte krijgsgevangenen in veiligheid heeft gebracht.