Een nieuwe lichting gastheren en gastvrouwen!
Een podcast, Peelpizza en memoryspel over de breuk en het Geopark; het Geopark verwelkomt een nieuwe lichting gastheren en gastvrouwen!
Op 7 februari j.l. heeft de afsluitende bijeenkomst van de cursus Gastheer van het Landschap voor Geopark Peelhorst & Maasvallei plaatsgevonden bij museum de Locht in Melderslo (Noord-Limburg). Na de presentaties van de speciaal ontwikkelde gebiedsarrangementen ontvingen 14 mensen die actief zijn in toerisme en recreatie het Geopark certificaat en gevelbordje uit handen Ernest de Groot, lid van het Kernteam van het Geopark in oprichting. De cursus van vier middagen werd verzorgd door IVN Natuureducatie.
Speciaal voor deze gelegenheid heeft bakker Wiel een Peelrandbreukvlaai met zowel de Brabantse als de Limburgse vlag gemaakt. Dit symboliseert dat het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. een provinciaal grensoverschrijdend gebied bestrijkt, zowel in Noord-Limburg als in Noordoost Brabant zijn de natuurverschijnselen zoals wijst, veen en hoogteverschillen in het landschap goed op te merken. Maar hoe maak je dit zichtbaar en beleefbaar? De nieuwe gastheren en vrouwen hebben een ideeën ontwikkeld om bijvoorbeeld een podcast te maken of het verhaal te vertellen aan de hand van producten uit het gebied.
“Met de uitreiking van de certificaten hebben we weer een groep ambassadeurs van het Geopark erbij. Het is weer een mooie stap in de samenwerking van het Geopark. De Gastheren en -vrouwen van het Landschap voor het Geopark Peelhorst & Maasvallei kunnen nu recreanten meenemen in de bijzondere fenomenen van ons Geopark. Samen kunnen ze zich nu inzetten om de unieke waarden van dit gebied duurzaam te ontwikkelen en promoten. Een goed begin is gemaakt.”
Een van de deelnemers is Wiel Steegs. Hij is landschapsverteller. Samen met 4 andere deelnemers aan de cursus, is een beleef arrangement uitgewerkt rondom Boekweit:
Boekweit (vroeger “het graan van de armen” genoemd) werd op de Peelhorst veel verbouwd. De zaden werden tot meel vermalen. Boekweitkoek, dialect: Bôggeskook, was voor veel Peelwerkers dagelijks voedsel. Tegenwoordig wordt boekweit gezien als een glutenvrij Superfood.
Op basis van dit gegeven hebben wij met ons werkgroepje een workshop PEEL PIZZA bakken getest in molen Nooit Gedacht te Merselo. Bakker Ard Gerards uit Horst is de bedenker van dit nieuwe streekproduct uit de Peel.
Voor ons arrangement hebben wij gekozen voor een modulaire opzet met de PEEL PIZZA van bakker Ard Gerards als kernmodule. Daar kunnen activiteiten van andere ondernemers aan gekoppeld worden. De deelnemers in onze werkgroep zijn een B&B in de Mortel, een B&B in Geysteren, De Landschapsverteller, Stg. Loobeek, de molen van Merselo en Openlucht museum De Locht.
Meer over het programma Gastheer van het Landschap
Gastheer van het Landschap is een landelijk programma van IVN Natuureducatie. In tientallen gebieden zijn al talloze recreatieondernemers opgeleid als Gastheer/-vrouw van het Landschap. Zij vertellen hun gasten van alles over de omgeving. In een tijd van herwaardering van de nabije natuur wordt dit door bezoekers zeer gewaardeerd.
Tijdens deze cursus hebben de ondernemers en organisaties in de vrijetijdseconomie onder leiding van experts kennisgemaakt met de bijzondere eigenschappen van het landschap in het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.: het ontstaan van het gebied, de ondergrondse breuken zoals de Peelrandbreuk, de horsten en slenken, kenmerkende natuur, het wijstverschijnsel en de cultuurhistorie zijn onderwerpen die – online of tijdens excursies – voorbij zijn gekomen in de cursus. De cursisten zijn vervolgens zelf aan de slag gegaan met het ontwikkelen van recreatieve beleefarrangementen, passend bij al het waardevolle en unieke dat het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. te bieden heeft.
Meer over het Geopark
In het gebied van de Peelhorst en Maasvallei hebben bewegingen in de aardkorst geleid tot een breukenstelsel in de bodem. Dit aardkundig fenomeen, dat tot op de dag van vandaag actief is, heeft een uniek landschap gevormd met horsten (hoge zijdes) en slenken (lage zijdes). Het oude landschap, dat eeuwenlang bepaalde waar wij woonden en werkten, staat bol van verborgen verhalen. Het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. is een samenwerking van overheden, inwoners, ondernemers, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties die zich hard maken om de unieke waarden van dit gebied in te zetten voor duurzame gebiedsontwikkeling en promotie en branding. Met als kers op de taart een UNESCO-status.