Een nieuwe fase voor Marion van den Akker
Een nieuwe fase, interview Marion van den Akker projectleider Verbinden en Beleven bij het Geopark
Marion van den Akker heeft zich van 2016 tot begin juli 2022 ingezet o.a. als projectleider Verbinden en Beleven voor het Geopark i.o. Op 1 juli heeft zij het stokje overgedragen aan Ans Vaessen. We blikken met Marion nog even terug op haar periode bij het Geopark.
Hoe ben je terecht gekomen bij het Geopark?
De interesse in wijst en de breuken is begonnen toen ik als begeleider meeging met een excursie van mijn kinderen naar het Annabosje in Uden. Leerlingen van groep 8 van de lagere school gingen als afsluiting altijd op de fiets naar het Annabosje. Ze moesten oude kleding aan, er bestond namelijk een kans dat de roestvlekken er in de was niet uitgingen. We zijn met de kinderen door het gebied gelopen, voor hen en mij een geweldig avontuur. Ze moesten elkaar helpen om door het moerassige gebied te lopen met het gevolg dat soms de laarsjes vast bleven staan. Een bijzondere ervaring, mijn interesse voor dit bijzondere plekje was gewekt.
De interesse werd later versterkt door het project Noord-Om/Peelse Loop waar ik projectleider van was. In dit project werkte ik samen met Mark Kerkhoff van waterschap Aa en Maas. De bedoeling van dit project was o.a. het herstellen van de beek in de oorspronkelijke situatie waarbij het voedselrijke Maaswater werd afgekoppeld. De beek moest weer door lokaal wijst- en regenwater worden gevoed. De kansen voor het natuur- en wijstherstel hebben we in dit project benut. Door samenwerking en het combineren van de werkzaamheden is binnen dit project met weinig extra financiële middelen de fietsroute Breuken Beleven gerealiseerd. Deze fietsroute verbindt locaties waar breuken in Gemert-Bakel zichtbaar en beleefbaar zijn. Nu kan iedereen zelf ervaren waarom dit zo’n bijzonder gebied is!
Deze fietsroute is in 2014 opgeleverd en met subsidie Mijn Mooi Brabant van de provincie tot stand gekomen. Een subsidievoorwaarde was dat het project uitgerold moest worden. Het vervolg was het initiatief om te komen tot een Geopark voor de ondergrondse breuken. Ik ben blij dat de gemeente Gemert-Bakel mij de kans gaf om me hiervoor in te zetten.
Welke projecten heb je opgepakt binnen het Geopark?
Samen met Thea Huijsmans van de provincie Noord-Brabant zijn we vanaf 2016 een traject ingegaan om het initiatief verder te brengen en een projectorganisatie op te zetten. Ook hebben we contact gelegd met het Nederlands Forum Unesco Global Geoparks. We wilden vanaf het begin volgens de criteria van Unesco gaan werken. Naast het faciliteren van lokale en regionale initiatieven heb ik meegewerkt aan het professionaliseren van de organisatie, was secretaris van het kernteam en het bestuurlijk platform en stelde de jaarrekening en de begroting op.
Vanaf 2019 is het programmateam gaan werken volgens 3 sporen met projectleiders en ben ik projectleider Beleven en verbinden geworden. Elke deelnemende organisatie heeft zijn eigen, ambitie om de breuken zichtbaar en beleefbaar te maken. Mijn rol was om die lokale initiatieven te faciliteren. Daarnaast waren er ook de regionale projecten. Projecten die de breuken zichtbaar en beleefbaar maken en het gebied met elkaar verbindt. Het belangrijkste project was de Landschapsbiografie die het verhaal van de breuken verteld. De breuken hebben invloed gehad op het landschap, de hydrologie, de geologie, flora en fauna en de cultuurhistorie. De landschapsbiografie toont de samenhang van het gebied aan. Mede door dit verhaal hebben partijen uit Oost-Brabant en Limburg zich nu ook verbonden aan het Geopark. Een vervolg daarop is de veldgids Breuken beleven in het land van Peel en Maas, een boekje om er op uit te gaan om de flora en fauna in de wijstgebieden te gaan (be)zoeken.
Een van de regionale projecten die veel energie gaf, was de cursus Gastheren van het landschap. Een inspirerende cursus van het IVN die recreatieve ondernemers opleidt tot gastheren. Zij kunnen zich op deze manier onderscheiden, ze hebben hierdoor veel kennis van het gebied en voelen zich zeer betrokken. Het was heel mooi om te zien hoe de gastheren samen arrangementen hebben ontwikkeld om hun onderneming op de kaart te zetten. De energie van deze ondernemers moeten we vasthouden en inzetten voor de verdere ontwikkeling van het Geopark. Verder is een start gemaakt met de ontwikkeling van recreatieve routes in het gebied.
De werkzaamheden voor het Geopark vragen veel tijd en aandacht, net als de projecten die ik leid in de gemeente Gemert-Bakel. Daarom heb ik de keuze gemaakt om de werkzaamheden voor het Geopark over te dragen.
Heel blij ben ik met mijn opvolgster, Ans Vaessen. Zij gaat samen met Routebureau Limburg en VisitBrabant mooie routes ontwikkelen om de breuken straks te gaan beleven. Ans werkt in de gemeente Horst aan de Maas. Een bijkomend voordeel is dat de verbinding met Limburg hierdoor wordt versterkt.
Wat neem je mee uit je ervaring binnen het Geopark?
Allereerst heel veel kennis van en betrokkenheid voor het gebied. Er zit veel energie in de samenwerking om te komen tot een Geopark, maar het is ook een project van een lange adem. In dit project is het belangrijk dat de betrokkenheid van onderaf wordt georganiseerd. Dit proces van communitybuilding heeft veel tijd nodig, maar is zeker de moeite waard.
Zou je het Geopark nog wat willen meegeven?
Natuurlijk wil ik iedereen heel hartelijk danken voor de inzet voor het prachtige gebied. Blijf werken aan de stip op de horizon, de Unesco Geopark status. De samenwerking aan zo’n doel geeft veel energie en positiviteit voor de streek waarin we leven. Zoek de samenwerking binnen alle lopende programma’s op en verbreed op die manier de kansen. Probeer door middel van educatie de community te versterken met jonge mensen. Daar zit veel creativiteit.
Het programmateam, Godert Verbeek, Ans Vaessen, Roger Saanen, Renske Dalmijn en Yolanda van Megen wil ik samen met het kernteam heel hartelijk danken voor de fijne samenwerking en wens ze veel succes.
Ikzelf zal me met veel plezier in de ambtelijke werkgroep voor de gemeente Gemert-Bakel voor het Geopark blijven inzetten.