
EigenWIJS(T) 2025……….. 18 mei tot en met 8 juni
Doe jij als ondernemer, bedrijf, stichting of vrijwilliger mee aan EigenWIJS(T) 2025?
Van 18 mei tot 8 juni 2025 wordt er een tof evenement georganiseerd in het Geopark: EigenWIJS(T). Tijdens EigenWIJS(T) gaan we op een leuke manier kennis maken met alle fenomenen in het Geopark: Wat is wijst? Waarom kleurt het water langs de breuk oranje en waarom bevriezen de sloten langs de breuk niet? Wordt jij straks een van de bezoekerspunten en/of heb je een leuk idee voor een activiteit? Meld je dan nu aan via info@ingridvaneindhoven.nl of rdalmijn@aaenmaas.nl
Uitgangspunten
Datum en tijd: van 18 mei tot 8 juni 2025
Locatie(s): Eigen initiatieven door heel het Geopark Peelhorst en Maasvallei
Kick off: 18 mei van 13:30 tot 17:00 uur bij de Waterzuiverende Wijstboerderij van de familie Bongers in Zeeland. Tijdens de kick-off bieden we een podium voor alle deelnemende activiteiten.
Doel: Bezoekers (meer) kennis laten maken met het Geopark.
Doelgroep: Inwoners uit de regio (specifiek gezinnen met kinderen in de leeftijd van 5 tot 12).
Organisatie: Geopark Peelhorst en Maasvallei i.s.m. Gemeente Maashorst
Wat regelt het Geopark?
Op basis van een online agenda worden bezoekers uitgenodigd om deel te nemen aan de verschillende activiteiten in het Geopark. Het Geopark verbind alle locaties met elkaar en doet de gezamenlijke promotie. Denk aan:
- Online pr van het evenement met aandacht voor alle individuele activiteiten
- Waar passend, het promoten van een fietsroute tussen de locaties
- Online agenda
- Promotie op social media
Aandachtspunten:
Het is belangrijk een juiste balans tussen beleving en behoud van natuurrust te bewaken. In de natuurgebieden zelf niet teveel drukte genereren. Gebruik bestaande (fiets)routes. De meest intensieve beleving vindt plaats op de locaties die daar geschikt voor zijn. De verschillende locaties moeten goed verbonden zijn en de bezoeker verleiden om meerdere locaties te bezoeken.
Uitleg Concept EigenWIJS(T)
De naam ‘EigenWIJS(T)’ linkt uiteraard naar de wijstverschijnselen, maar creëert ook besef dat het Geopark, de breuken en alle geologische verschijnselen van de inwoners zelf zijn (‘Eigen wijst’) en dichtbij. Tenslotte heeft ‘Eigenwijs’ een kinderlijke associatie die goed past bij de doelgroep van de dag.
De verschillende locaties moeten goed verbonden zijn en de bezoeker verleiden om meerdere locaties te bezoeken. Ideeën:
- Geef als ondernemer een leuke draai aan je bestaande aanbod, Bijvoorbeeld (W)IJSjes.. Wijstglijbaan op jouw camping of een BrEUk Dance op jouw locatie.
- Bijzonder vervoer tussen de locaties (pendeldienst van huifkar, fruitkarretjes, treintje, etc)
- Onderweg op locatie waar je de Peelrandbreuk daadwerkelijk kruist (natte plek op het fietspad langs de Karperdijk) een spannende oversteek maken (de breuk visualiseren) en vanuit daar een Oer-trail met belevingen over het pad door het weiland naar Sint Annabos.
- Bestaand aanbod: excursies natuurverenigingen (+ stands), excursies Heemkundekring (+ stands), staatsbosbeheer, waterschap, gemeenten (beheerders/boswachters/beleid), kudde-beheerders, ondernemers, gastheren / gastvrouwen van het Geopark.
Aansluiting bij het European Geopark Network
Met ons evenement EigenWIJS(T) sluiten we aan bij de Geoparkweken van het European Geopark Network. Alle Geoparken van Europa lichten dan hun Geopark en aanbod uit.