Doe jij mee met EigenWIJS(T) 2025
Breuken ontdekken op drie oerplekken
Doe jij als ondernemer, bedrijf, stichting of vrijwilliger mee aan EigenWIJS(T) 2025?
Eind mei 2025 wordt er een tof evenement georganiseerd in het Geopark: EigenWIJS(T). Tijdens EigenWIJS(T) gaan we op een leuke manier kennis maken met alle fenomenen in het Geopark: Wat is wijst? Waarom kleurt het water langs de breuk oranje en waarom bevriezen de sloten langs de breuk niet? Dit doen we op verschillende fysieke bezoekpunten op drie locaties op behapbare afstand voor de fietser. Op elke locatie vindt men in een festival-achtige setting verschillende activiteiten en standjes (met zoveel mogelijk een interactieve invulling).
Uitgangspunten
Datum en tijd: Eind mei / begin juni 2025 (exacte periode volgt)
Locatie(s): Eigen initiatieven door heel het Geopark Peelhorst en Maasvallei en door het Geopark programmateam worden er activiteiten in Natuurgebied De Maashorst georganiseerd.
Doel: Bezoekers (meer) kennis laten maken met het Geopark Peelhorst en Maasvallei en Natuurgebied De Maashorst in het bijzonder. Dit door ze letterlijk of figuurlijk in aanraking te brengen met de bijzondere natuurverschijnselen, de activiteiten, verenigingen, stichtingen en ondernemers in het gebied. Hierdoor stimuleren we om het gebied meer te beleven en vergroten we de betrokkenheid bij het beschermen van het gebied.
Doelgroep: Inwoners uit de regio (specifiek gezinnen met kinderen in de leeftijd van 5 tot 12)
Organisatie: Geopark Peelhorst en Maasvallei i.s.m. Gemeente Maashorst
Gewenst bezoekersaantal: 1.000 (afhankelijk van gekozen concept)
Concept EigenWIJS(T)
Omdat het onmogelijk is om bezoekers in korte tijd fysiek te laten kennismaken met alle deelgebieden van het Geopark Peelhorst en Maasvallei, halen we de hotspots naar een geografisch kleiner gebied, in dit geval Natuurgebied De Maashorst. Dit doen we onder de titel ‘EigenWIJS(T), Breuken ontdekken op drie oerplekken’. De naam ‘EigenWIJS(T)’ linkt uiteraard naar de wijstverschijnselen, maar creëert ook besef dat het Geopark, de breuken en alle geologische verschijnselen van de inwoners zelf zijn (‘Eigen wijst’) en dichtbij. Tenslotte heeft ‘Eigenwijs’ een kinderlijke associatie die goed past bij de doelgroep van de dag.
Op basis van een belevingskaart van het Geopark en bijbehorend programmaboekje worden bezoekers uitgenodigd om de reis te maken langs de verschillende fysieke bezoekpunten op drie locaties op behapbare afstand voor de fietser. Op elke locatie vindt men in een festival-achtige setting verschillende activiteiten en standjes (met zoveel mogelijk een interactieve invulling). Op locatie zijn ook drankjes en versnaperingen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ijzerrijke hapjes, Peelpizza, Peelbier etc. gemaakt door gastvrouwen en -heren en andere lokale ondernemers. Bij elke locatie zijn ook folders van fiets- en wandelroutes in dat gebied beschikbaar en eventueel film- of ander beeldmateriaal.
Het is belangrijk een juiste balans tussen beleving en behoud van natuurrust te bewaken. In de natuurgebieden zelf niet teveel drukte genereren. Gebruik bestaande (fiets)routes. De meest intensieve beleving vindt plaats op de locaties die daar geschikt voor zijn.
De meeste aandacht gaat uit naar de fysieke omgeving waar we ons bevinden, dus Maashorst / Bernheze, maar we lichten dus ook de rest van het Geopark uit op de locaties die fysiek in natuurgebied De Maashorst liggen. Per locatie brengen we drie gemeenten in beeld.
Bijvoorbeeld:
Locatie 1: Noord (gemeenten Maashorst, Bernheze, Land van Cuijk)
Locatie 2: Zuid-West (gemeenten Boekel, Gemert-Bakel, Deurne)
Locatie 3: Zuid-Oost (gemeenten Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas)
Wat is de vraag:
De betreffende gemeentes worden gevraagd om samen met hun stichtingen, heemkundegenootschappen, ondernemers, gastheren en -vrouwen invulling te geven aan de beleving op de locatie.
De verschillende locaties moeten goed verbonden zijn en de bezoeker verleiden om meerdere locaties te bezoeken. Ideeën:
- Paspoort met stempels waar je de verschillende locaties / activiteiten kunt afvinken
- Fietsroute tussen de locaties
- Bijzonder vervoer tussen de locaties (pendeldienst van huifkar, fruitkarretjes, treintje, etc)
- Goed programmaboekje met verwijzing naar andere locaties en activiteiten
- Beleefkaart in het klein
- Onderweg op locatie waar je de Peelrandbreuk daadwerkelijk kruist (natte plek op het fietspad langs de Karperdijk) een spannende oversteek maken (de breuk visualiseren) en vanuit daar een Oer-trail met belevingen over het pad door het weiland naar Sint Annabos.
- Bestaand aanbod: excursies natuurverenigingen (+ stands), excursies Heemkundekring (+ stands), staatsbosbeheer, waterschap, gemeenten (beheerders/boswachters/beleid), kudde-beheerders, ondernemers, gastheren / gastvrouwen van het Geopark.
Aansluiting bij het European Geopark Network
Met ons evenement EigenWIJS(T) sluiten we aan bij de Geoparkweken van het European Geopark Network. Alle Geoparken van Europa lichten dan hun Geopark en aanbod uit.