Introductie Marjan Vrijnsen- De Corte, bestuurslid Geopark Peelhorst en Maasvallei
Op dinsdag 23 januari 2024 is Marjan Vrijnsen – de Corte tijdens de gemeenteraadsvergadering benoemd en geïnstalleerd als wethouder ‘Ruimte, wonen en buitengebied’ van gemeente Deurne en heeft ze het stokje overgenomen van Marinus Biemans.
Marjan heeft zelf een wetenschappelijke achtergrond die goed van pas komt binnen het wetenschappelijke spoor van het Geopark. Marjan heeft Planologie gestudeerd en een 1e-graads onderwijsbevoegdheid behaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven binnen de technische lerarenopleiding. Na een korte periode werkzaam te zijn geweest bij de Provincie Noord-Brabant heeft ze 15 jaar in het hoger onderwijs gewerkt (Fontys Hogescholen, Technische Universiteit Eindhoven) als docent, onderzoeker, beleidsmedewerker en de laatste jaren als leidinggevende en onderwijsbestuurder. Anderhalf jaar geleden maakte ze de overstap naar de gemeente Meierijstad. Als strategisch beleidsadviseur adviseerde ze het college wat betreft strategische vraagstukken met een focus op het ruimtelijk domein, de regionale samenwerking en positionering, en werkte ze aan de toekomstvisie van de gemeente Meierijstad. Marjan heeft vanaf 2018 als raadslid in de gemeenteraad van Deurne gezeten. Haar opgedane kennis en ervaring in zowel de ruimtelijke ordening en planologie als ook haar onderwijskundige achtergrond kan van meerwaarde zijn voor het Geopark in zijn algemeenheid maar zeker ook in relatie tot de lijn ‘begrijpen en verspreiden’.
“Als planoloog vind ik het interessant om te zien hoe de Peelrandbreuk al van oudsher een grote invloed is geweest op de wijze hoe de Peelstreek zich heeft ontwikkeld. Zo werd bijvoorbeeld al in de Middeleeuwen bij de aanleg van wegen en kastelen rekening gehouden met de Peelrandbreuk. Ik denk dat veel mensen nog niet weten dat de plek waar zij nu leven en recreëren mede bepaald is door de ligging en werking van de Peelrandbreuk. Die kennis verspreiden spreekt zowel mijn planologische als onderwijskundige kant aan.”
Met haar gezin woont Marjan in de wijk de Heiakker in Deurne. De Peelrandbreuk loopt ongeveer van noord naar zuid dwars door deze Deurnese woonwijk. In het bestemmingsplan (1979) werd een brede strook rond de Peelrandbreuk vrijgehouden voor woningbouw. Deze strook kreeg de bestemming park: een smal, langgerekt grasveld met een dubbele bomenrij, die aangeeft waar de Peelrandbreuk loopt. De paarse sierappelbloesem aan de kant van de (Roerdal)slenk, de witte bloesem aan de kant van de (Peel)horst. In het voorjaar, met de bloesem in de bomen, wordt de aanwezigheid van de Peelrandbreuk in het landschap op een natuurlijke manier zichtbaar. Ook op andere plekken in de wijk kan de aanwezigheid van de Peelrandbreuk worden waargenomen: bijvoorbeeld door het mogelijk oranje ijzerrijke water met eventueel een blauwachtig vlies in de greppels in de wijk, of bijvoorbeeld de grote vijver in het laagste deel van de Heiakker (in de Roerdalslenk, net ‘onder’ de Peelrandbreuk) welke als opvangbekken voor het kwelwater van de Peelhorst dient.
Er zijn 3 concrete zaken waar ik als eerste mee aan de slag ga samen met projectleider Roger Saanen:
- Het implementeren van de Peelrandbreuk app met een mooie en interessante wandeling met informatie over de Peelrandbreuk in de gemeente Deurne (naast de routes in Boekel, Uden en Merselo).
- Het omzetten van de tijdelijke tentoonstelling over de Peelrandbreuk en het Geopark in informatie- en educatiecentrum de Ossenbeemd in Deurne naar een vaste tentoonstelling.
- Het onderzoek naar de Peelrandbreuk met behulp van glasvezel. Dit betreft onderzoek met de Universiteit Bochum, door Prof. Rebecca Harington en haar rechterhand Dr. Marco Roth en Prof. Dr. Ronald van Balen om ondergrondse trillingen middels glasvezelnetwerk te meten.