Verder onderzoek naar de breuken in het Land van Peel en Maas
In het geopark gebied lopen honderden kilometers breuken. Deze zijn over een periode van honderden miljoenen jaren ontstaan en liggen vaak diep in de ondergrond. Op sommige plekken zijn de breuken jonger en nog actief tot dicht aan het aardoppervlak. Ze beïnvloeden het landschap en soms is er zelfs een (lichte) aardbeving zoals eind maart in Mariahout of enkele weken later vlak over de grens met Brüggen, vlakbij Beesel.
Als geopark willen we het inzicht van de ligging, de activiteit én de effecten van breuken verder onderzoeken. Daarom gaan wetenschappers en studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam, Toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, Tilburg University, Wageningen University & Research, HAS Green Academy en Hogeschool van Hall Larenstein samen met gebiedsdeskundigen aan de slag. Komende periode kijken we op welke punten we de kennis over het breukensysteem en de effecten op onze leefomgeving verder kunnen uitbreiden.
Op deze manier krijgen we (nog) meer inzicht in de unieke aardkundige, culturele, historische en ecologische waarden van dit geologisch fenomeen in het geopark gebied. Ook willen we bekijken hoe we het geologisch fenomeen kunnen benutten om bijvoorbeeld de beschikbaarheid van water voor natuur, landbouw en drinkwater te versterken.
Kent u een interessante (onderzoeks)locatie waar het fenomeen zichtbaar is of wilt u als (gebieds)deskundige een bijdrage leveren aan dit onderzoek? Laat dit ons dan weten.
Toelichting bij foto:
Door de samenstelling van de bodemlagen in de ondergrond treden in Noord- en Midden-Limburg en in Oost-Brabant bijzondere fenomenen op. Komende jaren gaan we het inzicht vergroten. Benieuwd wat er al bekend is? Kijk in onze landschapsbiografie Breuken in het land van Peel en Maas die in 2022 door Uitgeverij Matrijs werd uitgegeven.