De Peelrandbreuk is een geologische breuk die zijn naam dankt aan het gebied de Peel. De breuk loopt in Nederland grofweg van Roermond, via Leudal tot het Noord-Brabantse Oss en scheidt de hoger gelegen Peelhorst van de langzaam naar beneden zakkende Roerdalslenk. Dit proces is nog steeds gaande en de gemiddelde verticale beweging langs de breuk is ongeveer 5 cm per duizend jaar. Langs de breuk komen nog aardbevingen voor, zoals bij Uden in 1932 en in Roermond in 1992. Deze laatste beving met een magnitude van 5.8 veroorzaakte schade in Midden-Limburg en staat bij velen na ruim dertig jaar nog altijd in het geheugen gegrift.
Maar waar loopt de Peelrandbreuk nou precies en wat voor effect heeft de breuk op het landschap in onze omgeving? Kun je dat ook echt zien of is de breuk alleen verborgen onder de grond? En hoe zit dit nu met aardbevingen rond deze breuk?
Antwoorden op deze vragen krijgen we tijdens de lezing van sociaal geograaf Theo van de Mortel, co-auteur van het boek Breuken in het land van Peel en Maas. Hij wordt hierbij geassisteerd door Dick van der Star, gastheer van het Landschap Geopark en Maasvallei i.o.
De lezing vindt plaats op maandagavond 24 april in de Bombardon. Aanvang 19.30 uur. De lezing is toegankelijke voor leden en niet-leden van Heemkundevereniging Heitse. De entree voor niet-leden bedraagt twee euro vijftig. Leden hebben gratis toegang.