Unieke dieren in het Geopark
Kwel of wijst is grondwater dat vanuit de diepte omhoog borrelt en in slootjes en plasjes aan de oppervlakte komt. Waar kwel is vind je heel bijzondere planten en dieren die zich in dat rijke water goed thuis voelen. Dit zijn er twee: de waterral en de bandheidelibel.
Het lijkt op een waterhoentje en krijst als een mager speenvarken: de waterral. Het is een schuwe vogel die je niet vaak ziet. Maar in het Geopark heeft de vogel het naar zijn zin. Hoe ziet de waterral eruit? De waterral is bruin gestreept met gestreepte flanken en heeft een grijs voorhoofd en buik. De vogel heeft een rode snavel en dunne, lange tenen om gemakkelijk over plantenresten in het water te kunnen lopen.
De waterral is een alleseter. Kikkers, slakken, insecten, larven, visjes, garnalen, maar ook scheuten en wortels, en kuikens en aas. Vanaf eind maart broedt de waterral zo’n 6-11 eieren uit. Als de kuikentjes uitkomen, kunnen ze direct lopen. We noemen dat nestvlieders.
Een andere zeldzame soort die in het Geopark woont, is de bandheidelibel. Deze is vernoemd naar de donkerbruine dwarse ‘banden’ op zijn vleugels. Misschien denk je ‘alle libellen zien er toch hetzelfde uit?’ Dat lijkt zo, totdat je een libelle beter gaat bekijken. De bandheidelibel is de enige libel in Noordwest-Europa die zulke vleugels heeft. Eind juli veranderen de larven in een prachtige libelle en heb je de meeste kans ze te zien.
Als jij de volgende keer aan het wandelen bent, kijk dan eens of je de waterral hoort of de bandheidelibel ziet!