Symposium ‘Verhalen rond de Gouden Peelhelm’
Loeves Pier was de redder van de Gouden Peelhelm
In 1910 werd bij het turfsteken in de Peel bij Helenaveen door drie turfstekers een gouden Romeinse helm gevonden. Deze is nu het topstuk van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Bijna was de helm bij het werken in stukken gestoken, maar Peter Janssen (alias Loeves Pier) heeft hem op het laatste nippertje gered door hem met zijn blote handen uit te graven.
Of de Romeinse officier in het verraderlijke veenmoeras is verdronken, omgekomen door een gevecht of dat de helm een offer was aan de veengoden zal wel nooit helemaal opgehelderd worden. Dit onherbergzame moeras was hier in de loop van ongeveer tienduizend jaar ontstaan omdat in het bijzonder door de aanwezigheid van de voor water ondoorlatende Peelrandbreuk een hoge en stabiele waterstand aanwezig was, die ideaal is voor veenvorming.
Op het symposium staan de verhalen van nazaten van de vinders centraal, maar laten ook twee eminente wetenschappers (Prof. Hans Joosten als hoogveendeskundige en dr. Jasper de Bruin als conservator Romeinse geschiedenis van het RMO) hun licht schijnen op deze bijzondere vondst.
Meer informatie over het symposium en aanmelden.
Let op vol=vol.